Openbaargroen-awards 2024

Openbaargroen-awards 2024

Wedstrijdonderdelen

 

Groene gemeente [Groenprojecten]

Hier zijn we op zoek naar projectmatige groenrealisaties die recent aangelegd zijn en nog nooit zijn ingediend. Dit kunnen zowel groene stadsvernieuwingsprojecten zijn, als kleine lokale onthardingsprojecten. Kijk gerust ook buiten de grenzen van de groendienst, naar projecten bij de milieudienst (bv. educatie), dienst water (bv. blauw/groen), stadsvernieuwing, klimaat, … Van zodra het project op het terrein vast te stellen is, komt het in aanmerking, zelfs al is het over verschillen de jaren heen gefinaliseerd.

Bijenvriendelijke gemeente

10 jaar ‘Week van de Bij’ heeft ertoe geleid dat ieder lokaal bestuur inzet op ‘Bijenvriendelijke gemeente’. Met dit wedstrijdgedeelte willen VVOG en Departement Omgeving steden en gemeenten verder stimuleren om het openbaar groen bijenvriendelijk in te richten. Aanplant van bijenbomen en -struiken, inzaaien van bloemenweides en vaste bijenvriendelijke beplanting dragen hiertoe bij. Daarnaast promoten we ook educatie en sensibilisatie.

Label 'PLUSgroen'

Nieuwe beplanting is fijn, maar met dit label beogen we meer. Een grootschalige ontharding en vergroening, een private tuin die wordt opengesteld, een nieuw park. We zoeken dus naar openbaar groen dat er op de teller netto bij komt, kortom PLUSgroen.

Label 'Klimaatbestendig project'

Groenprojecten die lokaal, of in de ruimere omgeving, bijdragen aan klimaatbestendigheid kunnen opnieuw meedingen naar het label ‘Klimaatbestendig project’. Groen(blauwe) maatregelen, zoals zorgen voor boomschaduw, ontharden en aanleggen van wadi’s, maken ons weerbaar tegen de effecten van het wijzigend klimaat. De Vlaamse Milieumaatschappij biedt op Klimaatportaal Vlaanderen drie gratis complementaire tools aan (Impact, Plan, Project | zie www.vmm.be/ klimaatportaal).

Groenaannemer-award

VLAM reikt een speciale award uit aan een openbaargroen-project dat gerealiseerd werd met een opvallende inbreng van een professionele tuinaannemer. Werkte je samen met een specifieke groenaannemer en kon je rekenen op een vlotte communicatie en de nodige expertise om het project tot een prachtig einde te brengen?

1.2.tree-award

De 1.2.tree Award wordt dit jaar geïntegreerd in de wedstrijd met een afzonderlijke proclamatie tijdens Green-Open Space op 24 september. Met de award willen we samen met onze partner ‘Vakbeurs Green’ het beste boomproject bekronen.

 

Bekijk en download hier de wedstrijdfolder 2024

 

Download hier het wedstrijdreglement

 

Onze partners

Sponsors OGA 2024

Groencontact

ons magazine

Het Groencontact magazine verschijnt 5 maal per jaar en is hèt vakblad over groenvoorziening, openluchtrecreatie, ruimtelijke ordening en steden-bouw, landschapszorg en natuur.

VVOG dankt zijn sponsors