Masterclass 'Stormrisicobeheer'

Masterclass Stormrisicobeheer

De recente reeks stormen heeft de de nood aan effectief stormschadebeheer en doordachte planning in onze steden en gemeenten benadrukt. Met het groeiend aantal bomen in onze omgeving, groeit ook de aansprakelijkheid. We staan voor nieuwe uitdagingen!

Daarom werd er op woensdag 31 januari 2024 een gratis online masterclass georganiseerd. Hierin kwamen verschillende sprekers aan bod, die allemaal een ander aspect van stormrisicobeheer toelichtte. In een notendop:

  • David Dehenauw, meteorloog van het KMI, gaf meer duiding over stormen, hoe het KMI hiermee omgaat (kleurcodes) en waar je relevante weersvoorspellingen kan terugvinden
  • Bruno Lambrechts, zaakvoerder van Terra Nostra België, toonde het belang aan van een goed boombeheer doormiddel van preventie én hoe omgaan met bomen die beschadigd werden tijdens de storm.
  • Geert Vandenwijngaert, juridisch adviseur bij Ethias, sprak over de aansprakelijkheid bij stormschade.
  • Hans De Beule, operationeel directeur van de stad Antwerpen, stelde het stormschadeplan van de stad Antwerpen voor.
  • Ann Ducessoye, departementshoofd onderhoud openbaar domein van Roeselare, legde uit hoe Roeselare omgaat met het afsluiten van parken bij storm.

Het was een erg leerrijke vorming, met heel wat interactie met het publiek. De vragen die niet tijdens de masterclass konden worden beantwoord wegens tijdsgebrek zullen later ook terug te vinden op deze webpagina, samen met hun antwoord.

Heeft u nog verdere vragen betreffende deze presentaties of over het onderwerp in zijn geheel? Neem dan kan gerust contact op met de VVOG (info@vvog.info of 050/33 21 33).

Hieronder vind je een pdf-document met een antwoord op alle vragen die tijdens de Masterclass werden gesteld.

Hieronder kan je de presentaties van deze Masterclass downloaden als pdf-bestanden.

Groencontact

ons magazine

Het Groencontact magazine verschijnt 5 maal per jaar en is hèt vakblad over groenvoorziening, openluchtrecreatie, ruimtelijke ordening en steden-bouw, landschapszorg en natuur.

VVOG dankt zijn sponsors