vvog, vereniging voor openbaar groen


waardebepaling bomen
Actuele eenheidsprijs [2020]
6,14 euro/cm2
Lees meer ...
Download de recentste versie...
GROENCONTACT > inhoud jg. 2010 ... 2020 > Wordt Vlaanderen een Maya-land?

2017/6

Werk jij al in een bijenvriendelijke gemeente? De bijen danken je alvast.

Dat bijen een belangrijke rol spelen in het bestuivingsverhaal in zowel de wilde natuur als in de tuinbouw is iedereen wel bekend. Deze naarstige insecten zijn steeds op zoek naar een geschikte nestplaats, stuifmeel voor hun larven en voldoende nectar om te kunnen leven. Niet alleen in natuurgebieden en tuinen kunnen ze deze vinden maar zeker ook in ons openbaar groen.

Bijen zijn nog nooit zo hip en aaibaar geweest en ze klinken leuker dan biodiversiteit.

Het is dan ook fijn dat het aantal deelnemende gemeenten aan de wedstrijd Groene Lente in de categorie ‘bijenvriendelijke gemeente’ al voor het derde jaar op rij groeide. Maar liefst 9 gemeentes mogen zich bijengemeente noemen: Aalst, Beernem, Beersel, Beveren, Bonheiden, Genk, Knokke-Heist, Roeselare en Torhout. Proficiat! We hopen dan ook dat ze andere steden en gemeenten inspireren en dat ze hun parate bijenkennis met elkaar delen.

Meer dan 40 gemeentes ondertekenden ook het bijencharter. Ze beloofden hun decorgroen te laten evolueren tot voedseloases voor bijen en vlinders. Het bijencharter is een initiatief van verschillende imkersfederaties die samen een paar jaar geleden aan de alarmbel trokken.

Beloven is één ding maar het kunnen uitvoeren en er de nodige tijd voor uittrekken is een ander paar mouwen. Het is niet altijd simpel om met iedereen overeen te komen, om gewoontes te veranderen en toch altijd een net straatbeeld te behouden.

Maar toch… blijf bomen, struiken en vaste planten aanplanten voor bijen. Snoei planten ná de bloei, klinkt zeer logisch maar is in de praktijk precies wel moeilijk. Maai bepaalde delen van grasvelden niet wekelijks zodat een aantal kruidachtige planten tot bloei kunnen komen. Knot niet alle wilgen in je gemeente in één jaar en laat eens een braamstruweel bloeien langs de holle weg. Op de begraafplaats zijn er ook heel wat mogelijkheden voor duurzaam groen en het bijenverhaal. Tijdens de jurering van ‘bijenvriendelijke gemeente’ kwamen we echte pareltjes tegen. Of zoals een man van 95 ons vertelde: “Het is terug een beetje zoals in mijn kindertijd, het kerkhof was toen ook groen.” Hopelijk krijg je als groendienst kansen om er te experimenteren en onder andere ook daar een bijenoase te maken.

In 2018 gaat voor de 5e keer de campagne ‘Week van de Bij’ door. ‘Geen voedsel zonder bijen, geen bijen zonder voedsel’ wordt het thema. Je kan er alles over vinden op www.weekvandebij.be. Op deze site kan je ook de 24 bijentips voor groendiensten downloaden onder ‘aan de slag’.

We hopen dat de vele bijenacties ook burgers prikkelen om hun tuintje, terras of balkon bijenvriendelijk in te richten. Als stad kan je aan de bijenkar duwen door bijentips mee te geven in je infokrant, een krokusactie op te zetten of fruitbomen te verdelen. In 2017 zagen we bij de gemeente Beernem een tof initiatief. Inwoners kunnen er een ‘bijen-vriendelijk’ bordje aanvragen als ze voor bloemenrijk en insecticidevrij gaan.

En o ja, nogmaals dank u wel aan alle mensen op het terrein die even wachten om het haagje te scheren tot na de bloei!

Bart Vandepoele
Verantwoordelijke ‘Week van de Bij’
Departement Omgeving

Reageren op deze Groen in de Marge kan u op E-mailadres filiep.bouckenooghe@vvog.info

Zend ons gerust uw eigen mening over deze tekst!
vereniging voor openbaar groen leden login contacteer de vereniging voor openbaar groen via email 050/33.21.33 telefoonnummer vereniging voor openbaar groen
Banner Facebook VVOG
Openbaargroen.be

VMM

Week avn de BijVVSGKrinkels

Best Selectl

Dolmans


Electricdrive.beWillaert