vvog, vereniging voor openbaar groen


waardebepaling bomen
Actuele eenheidsprijs [2020]
6,14 euro/cm2
Lees meer ...
Download de recentste versie...
GROENCONTACT > inhoud jg. 2010 ... 2020 > Nimbyose

2017/2
Er moet mij iets van het hart met betrekking tot de waardering van het openbaar groen versus de perceptie tegenover de aanwezigheid van groen in de woonomgeving.

Met de klimaatverandering als dreiging wordt terecht veel aandacht gevraagd voor het vergroenen van de verstedelijkte omgeving. Het groener maken van onze leefomgeving heeft niets dan voordelen. Die vermaledijde CO2 wordt massaal verwerkt tot een interessant nevenproduct, met name zuurstof (twee vliegen in één klap). Fijnstof wordt vakkundig uit de lucht gehaald. De luchtvochtigheid gaat erop vooruit wat op warme dagen zorgt voor een omgeving die aanzienlijk koeler is. Het waterbeheer is gebaat bij beter groen. Enzovoort.

Als we sommige futuristische prentjes mogen geloven dan zullen onze steden er over enkele decennia heel anders kunnen uitzien. Overal groene daken, groene gevels, overal bomen, overal groen. Beton zou nog amper te bespeuren zijn. Bij het zien van zoveel groen zullen we ons zonder twijfel beter voelen.

Het lijkt mooi, maar is het realistisch? Want ik stel vast dat er veel vijandigheid bestaat over de aanwezigheid van groen in de straten van onze steden en gemeenten. Groenambtenaren vertellen mij dat het aantal kap- en snoeiaanvragen sterk is toegenomen. Om de bewoners te paaien worden straatbomen verminkt tot wansmakelijke kapstokachtige gedrochten. “Bomen horen alleen thuis in bossen en niet op straat”, beweren sommigen. Not in my back yard-syndroom, nimbyose, zeg maar. Boomwortels die doordringen tot in de huizen en rioleringen verstoppen, stel u voor. “Gevelgroen, is dat wel te vertrouwen? Met hechtwortels die diepe sporen zouden nalaten in het voegwerk?” “Daktuinen, allemaal goed en wel, maar waar moeten onze zonnepanelen dan komen?” “Bovendien, hoe moeten die zonnepanelen renderen met al die bomen in de buurt?”

“Met het aanplanten van bomen valt geen eer (lees: stemmen) te halen”, hoorde ik onlangs uit de mond van een groenschepen. Dat belooft voor oktober 2018.

Misschien moeten we een tandje bijsteken om groen te promoten en moeten we voor de dag komen met sterkere argumenten ‘pro’. Misschien moeten we nadrukkelijker cijfers plakken op de waarde van groen. In de voorbije maanden werden we in dit verband gecontacteerd door verschillende Vlaamse universiteiten om mee te werken aan nieuwe studies die het belang van stedelijk groen daadwerkelijk kunnen aantonen. Die komen misschien net op tijd.

Maar we willen niet wachten op de resultaten van deze studies. Op 20 september organiseert de Vereniging voor Openbaar Groen in Gent een studiedag over het belang van groen in onze woon- en werkomgeving. Wetenschappers van verschillende universiteiten komen uitleggen welke ecosysteemdiensten stedelijk groen te bieden heeft. Op die studiedag willen we ook inspiratie geven aan lokale politici die op 1 januari 2019 de fakkel zullen overnemen in onze steden en gemeenten en pleitbezorgers voor groen zullen worden.

Omdat we geloven dat nimbyose met betrekking tot groen moet bestreden worden!

Jos De wael
hoofdredacteur

Reageren op deze Groen in de Marge kan u op E-mailadres filiep.bouckenooghe@vvog.info

Zend ons gerust uw eigen mening over deze tekst!
vereniging voor openbaar groen leden login contacteer de vereniging voor openbaar groen via email 050/33.21.33 telefoonnummer vereniging voor openbaar groen
Banner Facebook VVOG
Openbaargroen.be

VMM

Week avn de BijVVSGKrinkels

Best Selectl

Dolmans


Electricdrive.beWillaert