vvog, vereniging voor openbaar groen


waardebepaling bomen
Actuele eenheidsprijs [2020]
6,14 euro/cm2
Lees meer ...
Download de recentste versie...
GROENCONTACT > inhoud jg. 2010 ... 2020 > En de blaadjes krijgen bomen

2015/2


Bij het begin van de lente bekruipt mij telkenmale een vreemd gevoel. Ik vraag mij dan af wat er zou gebeuren als de bomen opeens niet meer in blad zouden komen. Wat als ze resoluut zouden weigeren om hun frÍle knopjes te ontvouwen. Stel u voor! Het zou een gigantische ramp zijn voor het leven op onze planeet. We zouden een belangrijke zuurstofproducent kwijtspelen.

Ik weet niet waar dat gevoel vandaan komt. Misschien heb ik ooit wel eens een apocalyptische nachtmerrie gehad met dergelijk horrorscenario! Of is het een vaag vermoeden dat het ooit zou kunnen gebeuren?  Veel boomsoorten moeten dezer dagen opboksen tegen nieuwe vijanden. Schimmels en insecten die van heinde en verre komen aangewaaid kunnen zich dankzij onze mildere winters handhaven en krijgen vrij spel om massaal uit te groeien tot epidemieŽn omdat hun predators niet -of nog niet- tot hier geraakt zijn.

Veel stadsbomen hebben het behoorlijk moeilijk om zich staande te houden in de minimaal bemeten groeiruimte waarin ze terechtkomen. Daarbovenop is de kwaliteit van de bodems ondermaats.
Maar willen wij eigenlijk wel bomen? Je zou haast geloven van niet.  We kappen massaal veel bomen omdat we ze beu zijn, omdat ze in onze weg staan, omdat ze ondraaglijk veel schaduw veroorzaken, omdat ze het rendement van onze zonnepanelen hypothekeren, omdat ze in  de herfst die vervloekte bladeren afwerpen, Ö

We kappen bomen op een lichtzinnige manier omdat we overtuigd zijn dat er toch nog voldoende overeind blijven, omdat we niet goed beseffen hoeveel ze waard zijn, omdat we geen flauw benul hebben welke ecosysteemdiensten ze te bieden hebben.

Soms zetten we er gewoon de boomzaag in en reduceren de boomkruin tot een verzameling steriele stompjes. En vreemd genoeg wordt deze knoeivorm vervolgens massaal gekopieerd. Ik vraag mij dan  telkens af waar de zogenaamde boomknoeiers hun wijsheid vandaan halen? Welke opleiding hebben die mensen genoten?

Soms bekruipt mij de gedachte dat het wel eens zou kunnen te wijten zijn aan hun gesofisticeerde machines.  Een boom omzagen is een fluitje van een cent geworden. Hun bomenkennis is omgekeerd evenredig met de paardenkracht van hun wapentuigen. Slimme mankracht vervangen door domme machinekracht?

Maar er zijn nog ergere uitwassen van bomenfobie.  Het soort vandalisme dat ik deze week te zien kreeg, tart alle verbeelding. Iemand in dit land heeft zich beziggehouden met het kruiselings doorzagen van tientallen jonge eiken op 20 ťn op 40 cm boven de  grond. De dader had duidelijk verstand van kettingzagen! Maar wat was de bedoeling? De jonge bomen blijven tot nader order overeind maar hun mechanische stabiliteit is behoorlijk ondermijnd.

Gelukkig krijgen de meeste bomen dezer dagen toch weer blaadjes en geven ons massaal weer zuurstof.  Bovendien halen ze weer het fijn stof uit de lucht. Bomen slaan CO2 op en vormen een reŽel tegengewicht  tegen de klimaatverandering. Ze bieden een thuis en voedsel aan onze wilde fauna en flora.

Bomen zetten ons ook aan tot bewegen en stimuleren om te sporten.

Bomen maken onze leefomgeving groener, leefbaarder, mooier, Ö

De VVOG gaat door met haar campagne om bomen te beschermen zoals u op pagina 36 kunt lezen.

Met de beste groeten

Jos De wael
hoofdredacteur

Reageren op deze Groen in de Marge kan u op E-mailadres filiep.bouckenooghe@vvog.info

Zend ons gerust uw eigen mening over deze tekst!
vereniging voor openbaar groen leden login contacteer de vereniging voor openbaar groen via email 050/33.21.33 telefoonnummer vereniging voor openbaar groen
Banner Facebook VVOG
Openbaargroen.be

VMM

Week avn de BijVVSGKrinkels

Best Selectl

Dolmans


Electricdrive.beWillaert