vvog, vereniging voor openbaar groen


waardebepaling bomen
Actuele eenheidsprijs [2020]
6,14 euro/cm2
Lees meer ...
Download de recentste versie...
GROENCONTACT > inhoud jg. 2010 ... 2020 > Meer variatie gewenst

2012/5

Meer variatie gewenst

Stel dat het waar zou zijn dat volgend voorjaar de boomknoppen niet meer zouden uitlopen. Een horrorscenario dat kan wedijveren met de doemscenario’s van apocalyptici die dezer dagen de ronde doen. Het zal wellicht niet gebeuren maar ik vrees toch dat sommige bomen, die de laatste jaren keer op keer geplaagd werden door ziektes en plagen, stilaan aan het einde van hun reserves zitten met bladknoppen die nauwelijks nog iets voorstellen.

Ik denk aan onze paardenkastanjes. Veel exemplaren worden al jaren geconfronteerd met bladeren die bij het begin van de zomer al niet meer functioneren. En bomen zonder bladeren zijn als zoogdieren zonder organen. Bomen hebben bladeren nodig om in leven te blijven, om de nodige reserves op te bouwen en om knoppen voor volgend seizoen aan te leggen. Een combinatie van massale insectenvraat en de stress vanwege de (verstedelijkte) omgeving heeft de paardenkastanje danig verzwakt en vatbaar gemaakt voor een bacteriële infectie uit de Pseudomonas-stal (bloedingsziekte!).

Ik denk aan onze essen. Deze waardevolle straat- en laanbomen hebben al jaren te kampen met een dodelijke schimmel. In sommige gevallen gaat het om sterftepercentages van vijftig procent en meer. Jonge bomen kunnen op een à twee jaar tijd afsterven. Bij oudere bomen gaat het in eerste instantie om een verzwakking, waarna ze gevoeliger worden voor secundaire parasieten. Vooral honingzwam komt dan in beeld. Volgens een recente studie zou negentig procent van de essen in Denemarken aangetast zijn. En op de Britse eilanden is het alle hens aan dek om de schimmel angstvallig buiten te houden. Wellicht helaas te laat!

Ik denk ook aan de populieren. Verschillende rassen verliezen al jaren hun blad midden in het groeiseizoen. Zoals bij de essen worden ze belaagd door schimmels. Bij sterke aantasting kan het blad verdorren en voortijdig afvallen. Ernstige roestaantastingen zorgen voor aanzienlijke groei- en vitaliteitsvermindering. De jaarlijkse terugkeer van dit fenomeen leidt tot fysiologische storingen en naarmate de infectie vroeger in het groeiseizoen aanvangt neemt de schade toe. Ook hier leidt een verminderde vitaliteit tot secundaire aantastingen van zwakteparasieten.

En zo kunnen we nog even doorgaan. De meeste bomen van de rozenfamilie (Crataegus, Sorbus, …) hebben al jaren te kampen met bedreigingen door een allegaartje van schimmels en bacteriën. De tamme kastanje
zou nu ook aan de beurt zijn met een galwesp die het gemunt heeft op de jonge scheuten. Enz, enz. Naar mijn aanvoelen is het genetisch potentieel van veel van onze cultuurbomen danig verengd waardoor adequaat reageren op de vele bedreigingen tekortschiet. Misschien moeten we af van al die ‘klonen’ in onze straten en is het tijd voor veel meer variatie. Veel meer!

Jos De Wael

Reageren op deze Groen in de Marge kan u op E-mailadres filiep.bouckenooghe@vvog.info

Zend ons gerust uw eigen mening over deze tekst!
vereniging voor openbaar groen leden login contacteer de vereniging voor openbaar groen via email 050/33.21.33 telefoonnummer vereniging voor openbaar groen
Banner Facebook VVOG
Openbaargroen.be

VMM

Week avn de BijVVSGKrinkels

Best Selectl

Dolmans


Electricdrive.beWillaert