vvog, vereniging voor openbaar groen


waardebepaling bomen
Actuele eenheidsprijs [2020]
6,14 euro/cm2
Lees meer ...
Download de recentste versie...
GROENCONTACT > inhoud jg. 2010 ... 2020 > Als we dood zijn groeit er gras ...

2012/4

Als we dood zijn groeit er gras...

Deze editie van Groencontact gaat in belangrijke mate over ‘groene begraafplaatsen’. Hiermee sluit dit nummer aan bij het jaarthema van de Vereniging voor Openbaar Groen.  Het hele jaar door hebben we uw aandacht gevraagd voor de mogelijkheden om van elke begraafplaats een aantrekkelijke groene ruimte te maken met onvermoede potenties. We hebben nadrukkelijk een lans willen breken voor meer groen op onze begraafplaatsen.

Heel wat gemeenten in Vlaanderen toonden reeds hoe het moet! U kunt in dit nummer kennismaken met een aantal toonaangevende voorbeelden van al even toonaangevende ontwerpers.

De recent gelauwerde uitbreiding van de Wevelgemse begraafplaats, waar we eind augustus op bezoek waren, wordt besproken. Het West-Vlaamse gemeentebestuur heeft er de moed gehad om het idee van de ontwerper te volgen en een aantal zachte vormen van recreatie op de begraafplaats toe te laten.  De inwoners van Wevelgem kunnen al fietsend en wandelend ‘genieten’ van hun nieuw openbaar groen. Nabestaanden kunnen er proberen om hun verdriet op een persoonlijke manier te verwerken in een landschap met een inspirerende schoonheid. En de toevallige joggers, de respectvolle fietsers of de argeloze wandelaars worden geacht daarbij geen obstakel te zijn.

Ook steden als Gent en Sint-Niklaas durfden experimenteren in die zin. Zij hebben de infrastructuur van hun ‘groene’ begraafplaats eveneens opengesteld voor joggers, fietsers en wandelaars in de overtuiging dat zij het pad van de nabestaanden respectvol zullen kruisen.

In deze editie vindt u voorts een artikel uit Nederland over natuurbegraven. Deze vorm van teraardebestellen moet een antwoord bieden op de ultieme wens van sommigen om in de volle natuur tot stof en as terug te keren. De vraag is wel of de natuur gebaat is met dit soort ‘laatste wilsbeschikkingen’, wetende dat ons stof- felijk overschot niet zo natuurvriendelijk is als we wel zouden vermoeden.

In Engeland en meer en meer ook in Nederland bestaat de mogelijkheid om in de natuur begraven of ver- strooid te worden. Bij ons is er geen duidelijkheid over en is het juridisch niet geregeld. In volgend nummer komen we op deze thematiek nog terug.

Ik stel me wel de vraag of er nood is aan het creëren van aparte natuurbegraafplaatsen. In Vlaanderen zijn nu reeds ‘groene begraafplaatsen’ waar men ‘natuurlijk’ kan begraven worden. Op Heimolen in Sint-Niklaas, waar we in mei te gast waren, is een boszone aangelegd voor composteerbare urnen zonder grafmonument!

Eeuwig rusten onder het gras, met een boom als levend grafmonument! Het lijkt me wel wat. En als ze bescheiden blijven, mogen mijn nakomelingen de initialen stiekem in zijn stam kerven! Meer dan een kleine ‘j’ hoeft niet. Laat dit een deel van mijn publieke wilsbeschikking zijn.

En nog dit. Op 25 september verwachten we jullie in Gent op de VVOG-studiedag over ‘groene begraafplaatsen’ (zie p. 19). Iedereen is van harte welkom.

Jos De Wael

Reageren op deze Groen in de Marge kan u op E-mailadres filiep.bouckenooghe@vvog.info

Zend ons gerust uw eigen mening over deze tekst!
vereniging voor openbaar groen leden login contacteer de vereniging voor openbaar groen via email 050/33.21.33 telefoonnummer vereniging voor openbaar groen
Banner Facebook VVOG
Openbaargroen.be

VMM

Week avn de BijVVSGKrinkels

Best Selectl

Dolmans
Willaert