vvog, vereniging voor openbaar groen


waardebepaling bomen
Actuele eenheidsprijs [2020]
6,14 euro/cm2
Lees meer ...
Download de recentste versie...
GROENCONTACT > inhoud jg. 2010 ... 2020 > Groen licht in de stad

2010/02

Op 15 april werden de 34e Gentse FloraliŽn plechtig geopend.

Het is een evenement dat in de wereld zijn gelijke niet kent. Een binnententoonstelling met bloemen en planten van om en bij de 4,5 hectare. Hťt paradepaardje van de Belgische sierteelt en groensector. Meer dan ooit tevoren konden we in Gent kennismaken met de veelzijdigheid van onze Belgische siertelers en groenvoorzieners, bloemenkunstenaars en tuin- en landschapsarchitecten.

De Gentse FloraliŽn werden door de organisatoren terecht aangegrepen om de banden met de verantwoordelijken voor de openbare groenvoorziening nauwer aan te halen. Op 20 april werd in de marge van de befaamde tentoonstelling een studiedag georganiseerd met als thema ĎGroen licht in de stadí.

De titel was een verwijzing naar de indrukwekkende stand in hall 2 van de FloraliŽn waar vakmensen uit de groensector met steun van VLAM hun vakmanschap en creativiteit volop konden tentoonspreiden. Een sterk staaltje van perfecte samenwerking tussen ontwerpers, boomtelers, groenaannemers en leveranciers van allerlei dode en levenloze materialen. Op een oppervlakte van 600 m2 werd een compacte stad gecreŽerd met een gezellig stadspleintje, aantrekkelijke zithoekjes en waterpartijen, gazons en een niet alledaagse speeltuin. Verderop werd het geheel meer landschappelijk om te eindigen in een illusoir bos. Het summum van groenbeleving, zoals de ontwerpers in hun communicatie te kennen gaven!

In ons streven naar een betere woon- en werkomgeving zijn boomtelers, vaste plantenkwekers, groenaannemers, kortom de hele sierteelt- en groensector ... onze objectieve bondgenoten. Als beleidsmakers en beheerders van openbaar groen moeten wij hun uitgestoken hand met enthousiasme aannemen. Meer nog dan vroeger moeten wij dialogeren met elkaar om van onze dorpen en steden duurzame en leefbare oorden te maken.

De Vereniging voor Openbaar Groen heeft in het verleden altijd opengestaan en daadwerkelijk initiatieven genomen om de dialoog tussen beide sectoren mogelijk te maken. Wij zullen dat blijven doen omdat we geloven dat wij elkaars knowhow, kennis en inzichten broodnodig hebben om ons openbaar groen op een kwalitatieve manier te kunnen blijven invullen.

Met het thema ĎGroen licht in de stadí heeft de sierteelt- en groensector aangegeven dat het op dezelfde golflengte wil meedenken aan oplossingen voor een betere groenvoorziening, aan modellen voor betere parken, aan een betere aankleding van onze woonomgeving, aan het beter inschakelen van groen als windkering, enz., enz.

Groen licht in de stad. Groen ligt in de stad. Groen hoort inderdaad in de stad te liggen. Groen is meer dan ooit nodig om onze woon- en werkomgeving leefbaar te maken en te houden.

Ik hoop op een verdere vruchtbare samenwerking.

Jos De Wael, hoofdredacteur

Reageren op deze Groen in de Marge kan u op E-mailadres filiep.bouckenooghe@vvog.info

Zend ons gerust uw eigen mening over deze tekst!
vereniging voor openbaar groen leden login contacteer de vereniging voor openbaar groen via email 050/33.21.33 telefoonnummer vereniging voor openbaar groen
Banner Facebook VVOG
Openbaargroen.be

VMM

Week avn de BijVVSGKrinkels

Best Selectl

Dolmans


Electricdrive.beWillaert