vvog, vereniging voor openbaar groen


waardebepaling bomen
Actuele eenheidsprijs [2020]
6,14 euro/cm2
Lees meer ...
Download de recentste versie...
GROENCONTACT > inhoud jg. 2010 ... 2020 > Internationale pleinvrees of schrik voor geldverspilling

2008/05

Enkele weken geleden behaalde Zwevegem een gouden medaille in de Europese wedstrijd Entente Florale. Ik wens het gemeentebestuur hiervoor uitdrukkelijk te feliciteren. Niet alleen met het behaalde resultaat maar ook omwille van de moedige beslissing om een dergelijke internationale uitdaging aan te gaan.

Om in Entente Florale de hoogste eer te behalen moet een stad of gemeente heel wat kunnen bewijzen op het vlak van groenvoorziening, aandacht voor het leefmilieu, ‘groene’ marketing inzake toerisme en betrokkenheid van de bevolking.

De tijd dat alleen naar de ‘bloemetjes’ werd gekeken is reeds lang voorbij. Het resultaat van Zwevegem is daar trouwens een treffend voorbeeld van. De West-Vlaamse gemeente had bewust geopteerd om de bebloemingsaccenten te beperken tot enkele goed gekozen locaties.

Een andere internationale competitie waarvoor onze vereniging de Vlaamse gemeenten reeds jaren probeert warm ter maken is LivCom. Ook hier moet een stad of gemeente kunnen aantonen dat het serieuze inspanningen levert inzake leefmilieu, groenvoorziening, aandacht voor het ‘groene’ en ‘historische’ erfgoed, betrokkenheid van de bevolking, aandacht voor het welzijn van de inwoners en planning naar de toekomst toe.

Dit jaar waagt Nieuwpoort zijn kans om een International Award for Liveable Communities in de wacht te slepen.

Ook het stadsbestuur van Nieuwpoort wil ik van harte gelukwensen met haar beslissing om deel te nemen aan deze prestigieuze wedstrijd die gepatroneerd wordt door het Leefmilieuagentschap van de Verenigde Naties (UNEP) en waar niet alleen Europese maar ook Amerikaanse, Afrikaanse, Aziatische en Australische gemeenten hun kansen wagen.

Waar deelname aan Entente Florale elk jaar slechts weggelegd is voor één Vlaamse deelnemer staat LivCom open voor een onbeperkt aantal gemeenten. En toch is het aantal gegadigden dat durft meedoen zeer gering. Dat is erg spijtig.

Is er sprake van internationale pleinvrees ?

Of wordt deelnemen aan dergelijke evenementen als overbodige geldverspilling aanzien ? Dit laatste is zeker niet het geval. Want de return die de internationale contacten met zich meebrengt is zeer groot. Ook zorgt de voorbereiding tot zo'n wedstrijd voor een uitstekend moment van reflectie en evaluatie.

Of hebben we nog altijd te maken met die verdomde schroom om uit te pakken met de eigen initiatieven en inspanningen. Naar mijn aanvoelen zouden veel Vlaamse gemeenten nochtans geen mal figuur slaan op internationaal vlak.

Of hebben we schrik van de lokale nestbevuilers die oh zo graag de inspanningen van anderen minimaliseren. In dit verband zal ik nooit vergeten dat enkele jaren geleden op het secretariaat van één van deze wedstrijden een emailbericht binnenkwam waarin de inspanningen van de Vlaamse deelnemer onderuitgehaald en geminimaliseerd werden.

Zoiets was nog nooit eerder vertoond. Wanneer in Australië, in Canada, in China of noem maar op, een gemeente deelneemt aan een internationale competitie dan wordt het lokale gekibbel tussen meerderheid en oppositie even opzijgezet om de eigen kandidatuur maximaal te ondersteunen.

In Vlaanderen ligt dat blijkbaar anders !

Jos De Wael

Reageren op deze Groen in de Marge kan u op E-mailadres filiep.bouckenooghe@vvog.info

Zend ons gerust uw eigen mening over deze tekst!
vereniging voor openbaar groen leden login contacteer de vereniging voor openbaar groen via email 050/33.21.33 telefoonnummer vereniging voor openbaar groen
Banner Facebook VVOG
Openbaargroen.be

VMM

Week avn de BijVVSGKrinkels

Best Selectl

Dolmans


Electricdrive.beWillaert