vvog, vereniging voor openbaar groen


waardebepaling bomen
Actuele eenheidsprijs [2020]
6,14 euro/cm2
Lees meer ...
Download de recentste versie...
GROENCONTACT > inhoud jg. 2010 ... 2020 > Een tuin is meer dan er staat

2002/04

Onder het motto 'een tuin is meer dan er staat' organiseerde de stad Brugge tijdens de voorbije open monumentendag (OMD) een eigenzinnige en afwijkende versie van de Vlaamse monumentendag. Omdat Brugge 2002 niet zomaar aan de traditionele verwachtingspatronen van een OMD wou voldoen, werd gekozen voor een geheel eigen thema in de sfeer van het groen.

Meer dan 40 Bruggelingen zetten hun huisdeuren en vooral hun tuindeuren open voor de nieuwsgierige monumentenbezoekers. Met dit initiatief wilde de stad Brugge een pleidooi houden voor de herkenning en erkenning van het groene erfgoed in onze steden.

Het verhaal van een monument kan niet verteld worden als niet alle bronnen worden bestudeerd en uitgepluisd. Het architecturale erfgoed is onvolledig als het groene erfgoed er niet bij betrokken wordt. Het initiatief van Brugge moet absoluut toegejuichd worden omdat bij velen onder ons de indruk is ontstaan dat groenvoorziening in zijn cultuurlijke vorm verwerpelijk of voorbijgestreefd is. De actuele interesse voor alle mogelijke en onmogelijke natuurlijke aspecten van de groenvoorziening heeft de slinger al te zeer uit evenwicht gebracht.

Het is goed om af en toe de afwijking van een slingerbeweging wat bij te stellen en in dit geval aandacht te vragen voor de andere kant van het groene spectrum. Cultuurstad Brugge 2002 is daarvoor uitermate goed geplaatst.

jdw

Reageren op deze Groen in de Marge kan u op E-mailadres filiep.bouckenooghe@vvog.info

Zend ons gerust uw eigen mening over deze tekst!
vereniging voor openbaar groen leden login contacteer de vereniging voor openbaar groen via email 050/33.21.33 telefoonnummer vereniging voor openbaar groen
Banner Facebook VVOG
Openbaargroen.be

VMM

Week avn de BijVVSGKrinkels

Best Selectl

Dolmans


Electricdrive.beWillaert