vvog, vereniging voor openbaar groen


waardebepaling bomen
Actuele eenheidsprijs [2020]
6,14 euro/cm2
Lees meer ...
Download de recentste versie...
GROENCONTACT > inhoud jg. 2010 ... 2020 > Fijn stof blijft probleem voor onze gezondheid

2007/06

Fijn stof blijft probleem voor onze gezondheid

Het was ťťn van de items in de journaals van enkele weken geleden. De luchtkwaliteit op het vlak van fijn stof blijft problematisch. In 2006 werden in Vlaanderen alle geldende Europese normen voor de luchtkwaliteit gerespecteerd, behalve die voor fijn stof.

Vlaamse steden en gemeenten krijgen drie jaar meer tijd om luchtvervuiling door fijn stof tot aanvaardbare Europese normen te verminderen. Dat hebben de Europese parlementariŽrs beslist. Tot in 2012 zal het Europees parlement geen acties ondernemen tegen die regio's die de norm van fijn stof niet halen. Ze moeten dan wel kunnen aantonen dat ze forse inspanningen leveren om de normen toch te benaderen.

De vraag is natuurlijk: hoe gaan die steden en gemeenten dat doen ? En wat blijkt, bomen kunnen een belangrijke
rol spelen in dit verband. Op 18 oktober organiseerde de VVOG samen met de Provinciale Hogeschool van Limburg in Hasselt uitgerekend over dit thema een symposium (zie p. 33). De belangstelling van onze steden en gemeenten voor het symposium was nochtans aan de magere kant, althans wanneer we het aantal deelnemers bekijken.

De gemeentelijke groenverantwoordelijken en beleidsmensen die wel aanwezig waren, waren echter heel enthousiast. Zij konden van de verschillende sprekers vernemen dat bomen (en vooral grote bomen) niet alleen interessant zijn om de stedelijke omgeving te verfraaien, om het verkeer te geleiden, om de natuur te dienen maar ook om enig soelaas te brengen wanneer het om fijn stof gaat.

De manier van aanplanten van de bomen, het gebruik van bepaalde boomsoorten en nog andere elementen blijken belangrijk te zijn om de rol van bomen op dit vlak zo efficiŽnt mogelijk te maken. Ik zou zeggen, waarop wachten we om dit verder te onderzoeken en toe te passen.

En dan nog dit. Op het symposium bleek dat ons eigenste VITO reeds heel wat onderzoek op dit vlak verricht heeft. Dat was voor de meeste aanwezigen volstrekt nieuw !

jdw

Reageren op deze Groen in de Marge kan u op E-mailadres filiep.bouckenooghe@vvog.info

Zend ons gerust uw eigen mening over deze tekst!
vereniging voor openbaar groen leden login contacteer de vereniging voor openbaar groen via email 050/33.21.33 telefoonnummer vereniging voor openbaar groen
Banner Facebook VVOG
Openbaargroen.be

VMM

Week avn de BijVVSGKrinkels

Best Selectl

Dolmans


Electricdrive.beWillaert