vvog, vereniging voor openbaar groen


waardebepaling bomen
Actuele eenheidsprijs [2020]
6,14 euro/cm2
Lees meer ...
Download de recentste versie...
GROENCONTACT > inhoud jg. 2010 ... 2020 > Op niveau?

2002/03

In Haarlemmermeer kan men sinds begin april de 10-jaarlijkse internationale tuinbouwtentoonstelling van Nederland gaan bezoeken. Onze noorderburen laten zien wat ze in hun mars hebben op het vlak van tuinbouw en groenvoorziening.

Over het tuinbouwgedeelte wil ik niet al te veel zeggen. Toch dit. Wie als bezoeker via de noordingang de Floriade betreedt wordt overdonderd door een resem technologische hoogstandjes. Het zonnedak is een indrukwekkend systeem voor 'schone' energieproductie.

Het is ongetwijfeld een inspiratiebron voor latere praktische toepassingen. Ook in de 'Kas van de Toekomst', even verderop, is het één en al technologie ten dienste van een beter leefmilieu. Maar op het vlak van groenaanleg zijn de hoogstandjes minder hoog. Als we verder het terrein bewandelen richting 'Aan het Meer', komen we op vele plaatsen aanplantingen tegen die mijns inziens niet op een internationaal niveau zijn.

De planten groeien niet of ze groeien slecht, de plantdichtheid is niet naar behoren, de afwerking laat te wensen over. Kennelijk zijn heel wat aanplantingen veel te laat gebeurd. Vele houtachtige gewassen zijn slechts in het allerlaatste seizoen geplant en dan kan je natuurlijk niet verwachten dat het resultaat fraai oogt. Iets wat je toch zou mogen verwachten van een groenproject waar men reeds 5 jaar geleden volop mee bezig was en waarvoor, naar verluidt, 1 miljoen buitenlanders de moeite zullen doen om naar Holland af te zakken.

En dan is er het Aziatisch dorp 'Aan het Meer'. Iets wat aangekondigd staat als een sfeervolle omgeving is een bazaar van wierookstokjes en boeddhabeeldjes. Van een oosterse tuin verwacht je meestal een pareltje van subtiliteit, afwerking en vindingrijkheid. Ik vraag mij af welke eisen men aan dit soort standhouders heeft opgelegd. Het komt mij over alsof de commercie het hier gehaald heeft op de kwaliteit.

jdw

Reageren op deze Groen in de Marge kan u op E-mailadres filiep.bouckenooghe@vvog.info

Zend ons gerust uw eigen mening over deze tekst!
vereniging voor openbaar groen leden login contacteer de vereniging voor openbaar groen via email 050/33.21.33 telefoonnummer vereniging voor openbaar groen
Banner Facebook VVOG
Openbaargroen.be

VMM

Week avn de BijVVSGKrinkels

Best Selectl

Dolmans


Electricdrive.beWillaert