vvog, vereniging voor openbaar groen


waardebepaling bomen
Actuele eenheidsprijs [2020]
6,14 euro/cm2
Lees meer ...
Download de recentste versie...
GROENCONTACT > inhoud jg. 2010 ... 2020 > Bebloemen met smaak

2006/04

Het bebloemingsseizoen 2006 zit er bijna op en het was voorwaar geen gemakkelijke zomer voor éénjarige bloemen. De extreem warme en droge julimaand noodzaakte de groendiensten extra watergiftes in te lassen om de planten in conditie te houden. De natte augustusmaand was dan weer het andere uiterste. De aanhoudende regenbuien zorgden er voor dat heel wat bloemen hun kleur en glans verloren.

In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht, is het uitwerken van een smaakvolle bebloeming geen gemakkelijke aangelegenheid. Niet alleen kun je te maken krijgen met de hierboven geciteerde klimatologische problemen. Het samenstellen van een esthetisch verantwoorde bloembak of een smaakvol ingericht bloemperk is zowaar nog veel moeilijker en wordt over het algemeen onderschat. Het combineren van verschillende soorten en variëteiten is niet alleen een kwestie van kiezen uit duizenden vormen en kleuren. Het is ook een kwestie van aantallen bepalen, verhoudingen respecteren, spelen met hoogte- en breedtegroei, anticiperen op wisselende bloeitijdstippen, enz.

Het aantal opvallende bloemperken en bloembakken dat we in onze gemeenten kunnen bewonderen is dan ook eerder beperkt. Heel vaak zien we dat variatie zoek is. Niet alleen binnen één gemeente, maar ook tussen de verschillende gemeenten. Van de Kust tot de Kempen worden niet zelden dezelfde soorten en dezelfde combinaties gebruikt.

En toch bestaan ze, de bloemenkunstenaars, de vaklui die op een onnavolgbare wijze een keuze weten te maken uit het schijnbaar onuitputtelijke en onoverzichtelijke aanbod van éénjarigen. De groenmannen en -vrouwen die erin slagen om een verrassende kleurensymfonie uit hun mouw te schudden. Vaak zijn de mooiste bloemperken en bloembakken deze, waar de ontwerper erin geslaagd is te weerstaan aan de verleiding om té veel kleuren en té veel vormnuances te gebruiken.

Beheer van 'cultuurlijk' groen, 't is soms moeilijker dan men denkt.

jdw

Reageren op deze Groen in de Marge kan u op E-mailadres filiep.bouckenooghe@vvog.info

Zend ons gerust uw eigen mening over deze tekst!
vereniging voor openbaar groen leden login contacteer de vereniging voor openbaar groen via email 050/33.21.33 telefoonnummer vereniging voor openbaar groen
Banner Facebook VVOG
Openbaargroen.be

VMM

Week avn de BijVVSGKrinkels

Best Selectl

Dolmans


Electricdrive.beWillaert