vvog, vereniging voor openbaar groen


waardebepaling bomen
Actuele eenheidsprijs [2020]
6,14 euro/cm2
Lees meer ...
Download de recentste versie...
GROENCONTACT > inhoud jg. 2010 ... 2020 > Bomen en zout

2005/06

De laatste weken bereikten ons opvallend veel meldingen over hoge zoutconcentraties in de bermen langs de wegen. Vooral in de stedelijke en verstedelijkte kernen blijkt het zoutgehalte van de bodems alarmerend hoog te zijn. Voor een normale groei van bomen zijn veel bermen totaal ongeschikt geworden. De zoutgehaltes zijn op sommige plaatsen zů hoog dat zelfs halophyten er het bijltje zouden bij neerleggen.

De oorzaak van deze ongewone situatie heeft natuurlijk alles te maken met het strooien van zout om de wegen in de winter berijdbaar te houden. Verkeersveiligheid en vlot verkeer bij winterse weersomstandigheden zijn vanzelfsprekend zeer belangrijk. Het uitrukken van de strooiploegen, in veel gemeenten zijn dat mensen van de groendienst nota bene, heeft terecht voorrang op alle andere werkzaamheden.

Maar gebeurt dit wel doordacht? Ik stel mij soms de vraag of de gladheidsbestrijding wel efficiŽnt verloopt. Wanneer ik sommige strooiploegen aan het werk zie doet het mij denken aan de hoogtijdagen van de chemische bestrijding. Waarom de juiste dosis strooien als het met wat meer ook kan. Beter wat teveel dan wat te weinig!

Wat pesticiden betreft, weten we ondertussen wel beter. Niet de kwantiteit is belangrijk maar wel de juiste dosis op het juiste moment. Misschien moet het strooien van dooizout ook eens op die manier bekeken worden. Wellicht kunnen op veel plaatsen in onze drukke steden geen bomen meer groeien. Tenzij we in de toekomst efficiŽnter omspringen met strooizout. Tenzij we een intelligent systeem van mechanische bescherming kunnen bedenken dat verhindert dat massa's strooizouten bij de bomen terechtkomen.

Als we in de toekomst een bomenbeleidsplan opmaken mag dit aspect zeker niet over het hoofd gezien worden.

jdw

Reageren op deze Groen in de Marge kan u op E-mailadres filiep.bouckenooghe@vvog.info

Zend ons gerust uw eigen mening over deze tekst!
vereniging voor openbaar groen leden login contacteer de vereniging voor openbaar groen via email 050/33.21.33 telefoonnummer vereniging voor openbaar groen
Banner Facebook VVOG
Openbaargroen.be

VMM

Week avn de BijVVSGKrinkels

Best Selectl

Dolmans
Willaert