vvog, vereniging voor openbaar groen


waardebepaling bomen
Actuele eenheidsprijs [2020]
6,14 euro/cm2
Lees meer ...
Download de recentste versie...
GROENCONTACT > inhoud jg. 2010 ... 2020 > Gebrek aan genetische variatie

2005/01

Kort voor de jaarwisseling werd onze aandacht gevestigd op een artikel in het befaamde wetenschappelijk tijdschrift 'Nature' over de afstamming van het Britse olmenbestand en de desastreuze decimering van de iepen in Engeland in de jaren 70.

Uit wetenschappelijk onderzoek van het DNA van de afgestorven olmen is gebleken dat bijna het hele bestand van Ulmus procera in Engeland afkomstig zou geweest zijn van één enkele kloon die 2000 jaar geleden door de Romeinen naar Engeland werd meegebracht om gebruikt te worden in de wijngaarden.

Dit feit moet ons ernstig doen nadenken over waar we mee bezig zijn in de boomkwekerij.

De meeste straatbomen die vandaag worden aangeplant zijn klonen die afkomstig zijn van één enkele succesvolle boom. De genetische variatie in ons straatbomenbestand is zeer klein geworden en verkleint met de dag naarmate we meer klonen aanplanten.

Wanneer morgen een sterk infectieuze ziekte uitbreekt of een zich snel verspreidende plaag manifesteert in - zeg maar - het bestand van Carpinus betulus dan zitten we met een ernstig probleem. Een groot percentage van de haagbeuken die in de voorbije 20 jaar in West-Europa als straatboom werden aangeplant, zijn in wezen afkomstig van één exemplaar dat in de jaren 80 door Frans Fontaine, het toenmalig hoofd van de Plantsoendienst van Eindhoven, opgemerkt werd als een beduidend smaller groeiend exemplaar binnen een partij Carpinus betulus 'Columnaris'. De cultivar werd in mei 1983 trouwens naar de heer Fontaine genoemd en op grote schaal gecommercialiseerd als één van de betere smalkruinige bomen.

We doen er als groenambtenaren goed aan om een voldoende variatie aan bomen aan te planten. Het is wenselijk om te kiezen voor een zo groot mogelijke verscheidenheid van soorten en cultivars. Mocht er met één bepaalde boom iets ernstigs mislopen dan blijft de impact op het hele bomenbestand toch binnen de perken.

jdw

Reageren op deze Groen in de Marge kan u op E-mailadres filiep.bouckenooghe@vvog.info

Zend ons gerust uw eigen mening over deze tekst!
vereniging voor openbaar groen leden login contacteer de vereniging voor openbaar groen via email 050/33.21.33 telefoonnummer vereniging voor openbaar groen
Banner Facebook VVOG
Openbaargroen.be

VMM

Week avn de BijVVSGKrinkels

Best Selectl

Dolmans


Electricdrive.beWillaert